Antropologija horora - Reč urednika

Authors

  • Marko Pišev Institute of Ethnology and Anthropology, Faculty of Philosophy, University of Belgrade

Abstract

Iz disciplinarnog ugla, horor bi se mogao sagledati kao maštovitiji, nepriznati brat antropologije, to jest, njena više poetska, srodna duša. Slično hororu, antropološki način mišljenja zaokupljaju pitanja tuđinskog, onostranog, skrivenog i marginalnog. Dva ugla promatranja čoveka i njegovog sveta presecaju se u nizu zajedničkih tačaka, počevši od problematizacije tela i telesnosti, preko odnosa pojedinca prema zajednici i zajednice prema drugosti, do elementarnih zagonetki čovekovog duhovnog i zagrobnog života. Pa ipak, horor kao poseban umetnički žanr, slabo je i nedovoljno istraživan u antropološkom ključu, možda baš zato što nudi umetničke, a ne strogo rečeno naučne odgovore na pitanja koje antropologija postavlja. 

   U okviru ovog tematskog broja Etnoantropoloških problema prvi put se u domaćoj antropologiji ukazala prilika za objavljivanjem, na jednom mestu, skup naučnih tekstova posvećenih horor žanru. Autori koji su velikodušno priložili svoje radove za ovaj temat pokazali su da je priče strave moguće tumačiti iz mnoštva različitih uglova koji podrazumevaju određeni stepen interdisciplinarnosti, ne napuštajući ni u jedan mah prepoznatljive okvire antropološkog fokusa. Pa ipak, problematika horor priče je u našoj disciplini slabo zastupljena.

Downloads

Download data is not yet available.

Additional Files

Published

2021-12-11

How to Cite

Pišev, Marko. 2021. “Antropologija Horora - Reč Urednika”. Etnoantropološki Problemi / Issues in Ethnology and Anthropology 11 (2):315-19. https://eap-iea.org/index.php/eap/article/view/409.