Antropologija muzike, II deo - Reč urednika

Authors

  • Mladen Stajić Institute of Ethnology and Anthropology, Faculty of Philosophy, University of Belgrade, Serbia

Abstract

Odnos između muzike i kulture u najširem smislu, predstavlja centralno polje proučavanja antropologije muzike, grane sa rastućim brojem istraživača, studijskih programa i objavljenih radova u svetu, u okviru koje nije zastupljeno tumačenje muzike samo po sebi, odnosno procesa njenog stvaranja, strukture, analize zvuka, instrumenata ili estetske vrednosti, već se akcenat stavlja na proučavanje značenja koje muzika stvara i komunicira u svakodnevnom životu i njenoj percepciji u okviru određene kulture ili globalno.           

S idejom da se popularizuje proučavanje popularne muzike u domaćoj antropološkoj zajednici i ovo polje otvori za istraživače koji se do sada nisu bavili ovom temom, ali i razmene ideje i mišljenja među istraživačima iz raznih srodnih društveno-humanističkih disciplina koji se dugo bave proučavanjem muzike, organizovan je nacionalni naučni skup Antropologija muzike, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, 23. marta 2018. godine.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Published

2018-12-06

How to Cite

Stajić, Mladen. 2018. “Antropologija Muzike, II Deo - Reč Urednika”. Etnoantropološki Problemi Issues in Ethnology and Anthropology 13 (4):895-96. https://eap-iea.org/index.php/eap/article/view/234.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>